
CRANİO SACRAL
TERAPİ
Cst Hakkında
Kranio Sakral Terapisi Nedir?
Cranio Sacral Terapisi 20. yüzyılın başında ilk olarak Amerikalı osteopat Dr.William Sutherland tarafından keşfedilen Kraniosakral Terapi (CST), 1980yılından beri osteopat ve araştırmacı olarak çalışan Dr. John Upledgertarafından geliştirilmiş ve bugünkü durumuna gelmiştir. Dünya çapında bu tekniği kullanan 40,000 ve ülkemiz genelinde 23 kişi kadar uygulayıcı uzman bulunmaktadır.
Kraniosakral Terapi Nasıl Bİr tedavi Yöntemidir?
CST, son derece nazikçe ve yumuşak bir şekilde uygulananfakat aynı zamanda son derece güçlü bir şifa yöntemidir. Basit ağrı veacılardan, inatçı kronik sağlık sorunlarına kadar pek çok alanda yardımcıolabilecek bir yöntemdir. Kraniosakral Terapi, terapistin vücuttaki"kranial ritmi”ni kontrol ederek kuyruk sokumundan kafatasına kadar olanbölgenin belirli noktalarına hafif basınç uyguladığı bir yöntemdir.Kraniosakral Terapi, vücut içi sıvısının hareketliliğine ve dengelenmesine, merkezisinir sistemindeki negatif etkilerin ortadan kaldırılmasına yardımcı olur. CST,vücut kasları ve yumuşak dokunun rahatlaması, kemiklerdeki hareketliliğinsağlanması ile vücudun kendi kendini iyileştirmesi durumunun öne çıkmasınısağlar.
CST terapisti, vücudun Kraniosakral hareketindekirahatsızlıkları/bozuklukları tespit ederek problem alanlarını ve travmalarıortaya çıkartır. Bunu takiben de bu problem ve travmaların serbest bırakılmasınısağlamaya çalışır. Böylece iyileşme başlar. Kraniosakral hareketin akıcıolması, vücutta sağlıklı bir işlemenin göstergesidir. Bu hareketin kısıtlanmışolması ise, sağlıkta kayıp ve o bölgede canlılıkda azalma anlamına gelir ki, buda hastalığa veya rahatsızlığa yol açar. Kraniosakral terapistinin rolü,kısıtlanmış hareket alanlarını tespit etmek ve vücudun tüm bu kısıtlamalarıserbest bırakmasını ve böylece akıcı bir Kraniosakral hareketi sağlamaktır. Buda, mevcut hastalığın/rahatsızlığın giderilmesi ve sağlığın tekrarkazanılmasına yol açar. Kraniosakral sistemi yakın geçmişte, uzak geçmişteyaşanmış, fiziksel veya psiko-duygusal olmak üzere tüm hayat deneyimlerimiziyansıtır. CST terapistinin hastanın Kraniosakral sistemi ile çalışması,sistemin doğal olarak tekrar organize olma dürtüsünü harekete geçirir ve bubiriktirilmiş acı, gerginlikler ve rahatsızlıkları serbest bırakır ve hastanıntüm varlığını optimum seviyesinde işleyebileceği daha dengeli ve düzenli birduruma getirir. CST terapistinin gerçek anlamda hastaya bir şey yaptığıdüşünülmemelidir. Terapi süreci, terapistin hastanın vücudunun kendicanlılığını ve şifa kaynağını bulmaya yardımcı olması olarak tanımlanabilir.
